2020’de Vegan Olun│İşte 10 Neden

Yeni Yılda Vegan Olun

Vegan olmak ile ilgili şimdiye kadar doğru ya da yanlış onlarca şey duyduğunuza eminim. Ancak gerçek şu ki hayvansal ürünler kullanmaya devam ederek her yıl milyarlarca hissedebilen duyarlı canlıyı öldürüyoruz. Hatta bu öyle bir katliam ki, insanlar hayvanları öldürdüğü hızda birbirini öldürse 15 gün içerisinde soyumuz tükenecek. Hayvancılık topraklarımızı, denizlerimizi kirletiyor. Bu hızla devam edersek 50 yıl içerisinde geri döndürülemez bir dünya felaketine sürükleneceğiz. Buna başladık bile, artık filmlerdeki güneşin çekim kuvvetine yakalanmış uzay mekiğinin tüm gücünü geri itiş motorlarına verme zamanı geldi. Aksi taktirde güneşe çarpmamız kaçınılmaz. Vegan olarak bu saydıklarımın önüne geçebiliriz. Vegan olun, siz değişin, dünya değişsin.

1- Her Yıl Yüzlerce Hayvanı Kurtarın.

Hepimizin hayvansever olduğuna eminim. Kedileri, köpekleri sevip şiddete maruz kaldıklarında çok üzülüyoruz ancak her yıl binlerce ineğin, koyunun şiddet görmesine ve öldürülmesine göz yumuyoruz. Hatta bizler için öldürülmeleri karşılığında başkalarına para veriyoruz. O hayvanların da kedilerden ve köpeklerden farkı yok; hepsi duyarlı canlılar. Tek fark onları farklı görmemize neden olan algılarımız. Vegan olarak gerçek bir hayvansever olup yılda 100’den fazla hayvanı kurtarabiliriz.

2- Vegan Olmak Sağlıklıdır.

Yapılan çalışmalar veganların, vegan olmayanlara göre kalp hastalığı, diyabet, kanser ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma risklerinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Araştırmalar, sütün erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda ise meme kanseri riskini artırdığını göstermiştir. Geçtiğimiz yıllarda dünya sağlık örgütü de kırmızı eti kanserojenler listesine almıştır. Vegan olmak kendi sağlığınız için de yapabileceğiniz en iyi şeydir. Et yemeyerek, süt içmeyerek daha sağlıklı olursunuz; daha uzun yaşarsınız.

3- Vegan Olun, Fit Olun.

Proteini nereden alacağınızı merak etmeyin. Tüm yediklerinizden protein alırsınız. Protein kaynağı topraktır, güneştir. Hayvanlar değildir. Veganlarda protein eksikliği olmaz. Yapılan araştırmalar veganların gereken protein miktarından 2 kat daha fazla protein alabildiklerini göstermiştir. Dünya çapında profesyonel vücut geliştiriciler ve sporcular vegan beslenerek şampiyonluklar kazanıyorlar. Hayvansal ürün tüketmek kaslardaki enflamasyonu artırır. Bu da kasların rejenerasyonunu yavaşlatır. Teniste dünya 1 numarası Djokovic, Williams kardeşler, F1 pilotu Hamilton ve dünyanın en güçlü insanı olarak bilinen Patrik Baboumian vegan sporculardır.

4- Vegan Olun, Çevreyi Koruyun.

Hayvancılık, sera gazı salınımının ve dolayısıyla küresel ısınmanın en önemli nedenlerinden biridir. Hayvancılık havayı, tüm ulaşım araçlarından daha fazla kirletmektedir. Vegan olarak karbon ayak izinizi azaltır, dünyayı eskisinden daha az kirletirsiniz.

İnsanların yemesi için öldürülen hayvanları üretebilmek ve besleyebilmek için her yıl binlerce hektar orman kesilerek yerlerine çiftlikler açılmaktadır. Amazonların %88’i hayvan besiciliği yüzünden yok edilmektedir. Ormanların yanmasına, kesilmesine hepimiz üzülüyoruz ama ormanların yok edilişinin esas sebeplerinden birinin hayvancılık ve dolayısıyla yedikleriniz olduğunuzu biliyor muyuz? Konuyla ilgili daha fazla bilgi için çevre ile ilgili “Veganlığın Çevreye Etkileri” yazımı okuyabilirsiniz.

5- Vegan Olun, Su Kaynaklarını Koruyun.

Tüm dünyada olduğu gibi ve ülkemizde de temiz su kaynakları hızla tükeniyor. Çevreciler suyu korumak için muslukları tamir etmemizi, daha kısa süreli duşlar almamız gerektiğini söylüyorlar. Peki sizce kullandığımız suyun yüzde kaçı ev içi kullanımdır? Günlük su kullanımınızın yalnızca %7’sini ev içi kullanımlar oluşturmaktadır. Dünyadaki su tüketiminin ise %70’i hayvancılık için harcanmaktadır. 1 porsiyon hamburger köftesi için 1 tondan fazla su harcanmaktadır. Vegan olursanız, su tüketiminizi azaltır ve çevreye daha duyarlı olursunuz.

6- Vegan Olmak Artık Çok Kolay!

İnsanların internet sayesinde doğru bilgiye daha kolay ulaşmalarıyla birlikte veganların sayısı hızla artmaktadır. Bu sayede vegan içeriklere ulaşmak da artık çok kolay. İnternetten veganlık ile ilgili videolara ve yazılara ulaşabilir, instagram’dan ve youtube’dan yemek tarifleri yapan hesapları takip edebilirsiniz.

7- Vegan Yemekler Çok Lezzetlidir.

Veganların sayısındaki artış sayesinde özgün vegan yemeklerin sayısı da artıyor. Lezzetli yemekleri ülkemizdeki çeşitli restoranlarda tadabilirsiniz ya da kendiniz evde yapabilirsiniz. İstanbul’daki vegan restoranlar hakkında bilgiler için “İstanbul’da Vegan Kafe ve Restoranlar” yazısına göz atabilirsiniz.

8- Vegan Olun, Daha Mutlu Olun!

Yapılan çalışmalar veganların beyinlerindeki mutluluk hormonu olan serotoninin diğer insanlara göre daha fazla salgılandığını gösteriyor. Hem sağlıklı olmak hem de canlılara zarar vermemek kişiyi daha mutlu hissettirecektir, buna hiç şüphe yok.

9- Vegan Olun, Seks Hayatınız Daha İyi Olsun.

Vücuttaki her organımız kan ile beslenir. Organlara giden damarlardaki tıkanıklıklar işlev bozukluğuna yol açabilir. Vegan olarak damar sağlığınızı düzeltir daha iyi bir cinsel hayata sahip olabilirsiniz.

10- Vegan olursanız dünyadaki açlığın önüne geçebilirsiniz.

Her yıl milyonlarca insan açlıktan ölmektedir. Yalnızca açlıktan ölen çocuk sayısı 10.4 milyondur. Ancak insanlar et yiyebilmek için her yıl on milyarlarca hayvanı tahıl ve yem ile besleyebilmektedir. Bugün dünyada tüm tarım alanlarının %80’den fazlası hayvanları beslemek için kullanınılıyor. 1 porsiyon et için 20 porsiyon tahıl harcanıyor. Kısacası endüstri başkalarının yemeğini sizin için yiyeceğiniz hayvanlara veriyor. Vegan olarak bunu engelleyebilirsiniz.

Kaynakça:

1- Akbaraly TN, Brunner EJ, Ferrie JE, Marmot MG, Kivimaki M, Singh-Manoux A. Dietary pattern and depressive symptoms in middle age. Br J Psychiatry. 2009;195:408-413.

2- Beezhold BL, Johnston CS, Daigle DR. Vegetarian diets are associated with healthy mood states: a cross-sectional study in seventh day adventist adults. Nutr J. 2010;9:26.

3- Beezhold BL, Johnston CS, Daigle DR. Preliminary evidence that vegetarian diet improves mood. Paper presented at: American Public Health Association Annual Meeting; November 7-11, 2009; Philadelphia, PA.

4- Lucas M, Chocano-Bedoya P, Shulze MB, et al. Inflammatory dietary pattern and risk of depression among women. Brain Behav Immun. 2014;36:46-53.

5- Restriction of meat, fish, and poultry in omnivores improves mood: A pilot randomized controlled trial

6- The Penis Book

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*